sobota, 28 lutego 2009

biscotti regina

czyli duńskie ciasteczka anyżowo cytrynowe. przyprawa jak dotąd przeze mnie raczej nieznana i nielubiana. ale muszę przyznać, że ciasteczka są bardzo smaczne. aromatyczne, chrupiące, szybko znikające.

ciasteczka anyżowe

250g mąki, skórka z 1 cytryny, 75g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 125g masła, 1 łyżka anyżu, 1 jajko, 2 łyżki soku z cytryny, + lukier do dekoracji

wymieszać mąkę, skórkę cytrynową, cukier i proszek. masło pokroić w kawałki i wymieszać z resztą składników aż utworzy się 'kruszonka'. jajko z anyżem i sokiem cytrynowym ubić, dodać do mąki i szybko wymieszać ciasto rękami, utworzyć rulon, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm, pokroić na ciasteczka, układać je na blasze i piec w 180° 8-10 minut. ozdobić je lukrem. /przepis znaleziony u Bei, czasopismo 'Mad!'

14 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne są te ciasteczka i widać, że nie tylko ja tak uważam, bo po jednym zostały już tylko okruszki :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Sliczne, smaczniutkie ciasteczka!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak z anyżem, to biorę! ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy12:03:00 PM

    duńskie ciasteczka anyżowo-cytrynowe? wow. cudne i unikatowe. muszą być mniami! :)
    pzdr, Ally

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny przepis i supre fotki :)))

    Pozdrwaiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ślicznie się udały ciasteczka ,prawda że są przepyszne ,ja nie zdążyłam im zrobić nawet zdjęć jak piekłam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Sliczne! Ciesze sie bardzo, ze smakowaly :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Imponujący lukier. :-) Z resztą bardzo zachęcająco wyglądają, oczami pożarłam wszytskie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kruchutkie, chrupiące.. to coś dla mnie :) I jeszcze lukier, Mmm. Ktoś tu sobie dogadza..i dobrze ;))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio za mną takie chodzą:)
    Zapraszam do mnie czasem:)

    OdpowiedzUsuń
  11. śliczniusie Ci wyszły i pewnie równie smakowite, muszę też wypróbować ten przepis. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. podoba mi sie ten lukier na nich:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy11:02:00 AM

    Piękne ciasteczka :). Anyż i cytryna to smaczne połączenie. Pycha :).

    OdpowiedzUsuń
  14. A ostatnio zastanawialam sie, co by tu z anyzem zrobic ;D

    OdpowiedzUsuń