pączki z dżemem
/przepis z lutowego numeru 'relaks'
500g mąki, 40g drożdży, 200ml ciepłego mleka, 2 łyżki stopionego masła, 50g cukru, 2 żółtka, sól, 1 kieliszek rumu, 1l oleju, 1 białko, marmolada różana
mąkę przesiac, drożdże rozetrzec z łyżką cukru i mlekiem, dodac łyżkę mąki i wymieszac. całośc przełożyc do pozostałej mąki i zosawic na 20min. dodac resztę cukru, masło, żółtka rum i szczyptę sli, wyrobic na gładkie ciasto i odstawic do wyrośnięcia. następnie uformowac pączki i smażyc z obu stron na złoty kolor, gorące nadziewac konfiturą za pomocą szprycy. posypac pudrem.
/przepis z lutowego numeru 'relaks'
500g mąki, 40g drożdży, 200ml ciepłego mleka, 2 łyżki stopionego masła, 50g cukru, 2 żółtka, sól, 1 kieliszek rumu, 1l oleju, 1 białko, marmolada różana
mąkę przesiac, drożdże rozetrzec z łyżką cukru i mlekiem, dodac łyżkę mąki i wymieszac. całośc przełożyc do pozostałej mąki i zosawic na 20min. dodac resztę cukru, masło, żółtka rum i szczyptę sli, wyrobic na gładkie ciasto i odstawic do wyrośnięcia. następnie uformowac pączki i smażyc z obu stron na złoty kolor, gorące nadziewac konfiturą za pomocą szprycy. posypac pudrem.
żeby chcieli sprzedawać tak obficie nadziane pączki... eh...
OdpowiedzUsuńPączki..pączki wszędzie!:)
OdpowiedzUsuńojej ile tu dzemu:) mniammmmm
OdpowiedzUsuń