niedziela, 22 lutego 2009

truflowe kulki tiramisu

pyszny smak czekolady z kawą i kremowym mascarpone. drobinki kokosa na wierzchu. od tego przepisu i tych słodkich trufelek zaczęło się moje kuleczkowe eksperymentowanie. są pyszne.

trufelki tiramisu

150 g podłużnych biszkoptów, 250 g serka mascarpone, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka pudru, 1 łyżki alkoholu, tabliczka gorzkiej czekolady, wiórki kokosowe

biszkopty pokruszyć, dodać kawę rozpuszczoną w odrobinie wody. wymieszać mascarpone z pudrem, stopioną ostudzoną czekoladą i alkoholem, dodać do biszkoptów. z powstałej masy uformować kuleczki i obtoczyć je w kokosach lub kakao. /z przepisu Caritki

10 komentarzy:

  1. bardzo mi się podobają, wypróbuję z pewnością. Dopatrzyłam sie też ślicznego malutkiego szklanego (czy kryształowego) spodeczka na drugim zdjęciu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asieja kusisz oj kusisz...slinotoku u Ciebie dostaje...blagam i skoncz juz z ta czekolada :D

    przepis zapisuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robilam ze 2 lata temu trufle tiramisu. W smaku poezja, tylko ze byly troche miekkie i splaszczaly sie na tej stronie co lezaly.
    Jak jest z Twoimi ?
    Pozdr.
    hany

    OdpowiedzUsuń
  5. z jaką prędkością, asieja, czarujesz te przepisy? :) coś mi tu magią pachnie :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne trufelki :)! Muszą smakować pysznie! Uwielbiam tiramisu :)...

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam je kiedyś. Smakowały, a jakże! No bo jak mogłyby nie smakować, kiedy takie tiramisowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ślicznie wyglądają:) Szczególnie w kokosowych wiórkach:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoje slodkie cudenka sa rzeczywiscie jak mowi tytul blogu- ciastka z marzen :)

    OdpowiedzUsuń