piątek, 24 lipca 2009

mleczny chleb, prawie udany.

pierwszy chleb zawsze jest wyjątkowy. pierwszy zakwas, pierwsze pachnące bochenki. to chyba z wrażenia zapomniałam uformowane w keksówkach ciasto odstawić do wyrośnięcia. schowałam je do ciepłego pieca i dopiero po kilku minutach sobie o tym przypomniałam. już było za późno. nie wyrósł jak trzeba, a i dziurek było w nim zbyt mało. następnym razem będę dokładnie zaglądac do przepisu.. smak jednak pyszny..

delikatny mleczny chleb na zakwasie

1 szkl zakwasu pszennego lub żytniego, 2/3 szkl mleka, 1/4 szkl wody źródlanej, 2 łyżki roztopionego masła, 1 płaska łyżka cukru, 1 łyżka soli gruboziarnistej, 3 i 1/4 szkl mąki pszennej, 1 łyżeczka drożdży

na wierzch: 1 jajko, 2 łyżki słodkiej śmietanki, pestki dyni i słonecznika

Doprowadzić zakwas do temperatury pokojowej. Wymieszać z ciepłym mlekiem. Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło. Zostawić na 1 godz. do wyrośnięcia w cieple, przykryte wilgotną ściereczką. Natłuszczonymi rękami wyjąć ciasto, lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować 2 okrągłe bochenki. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godz. na blasze pokrytej papierem do pieczenia, przykryte natłuszczoną folią. Nagrzać piekarnik do 240 stopni, spryskać wodą. Posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej śmietanki. Jeden bochenek posypać pestkami dyni, drugi pestkami słonecznika.Piec 10min w 240 stopniach, potem jeszcze 20min w 190 stopniach. /z przepisu AgusiH

6 komentarzy:

  1. Może nie jest doskonały (choć do doskonałości mu niedaleko!), ale na tyle śliczny, że jeszcze dziś upiekę podobny. Na pewno!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiejko, jaki piękny chlebek! :))
    Nie było mnie troszkę, a tu takie sliczne zmiany. Jakże piękny szablonik!:))
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niemniej jednak prezentuje się b. ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak dla mnie wygląda slicznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. I tak jest śliczny:)
    Napewno pyszny i nie martw się-następnym razem będziesz uważna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. sliczny i tak jest :) mi sie podoba bardzo,tym bardziej,ze ja sie jeszcze na robienie zakwasu nie odwazylam jakos......tak,ze brawa!!!!

    OdpowiedzUsuń