sobota, 24 stycznia 2009

zimowe muffinki jeżynowe z czekoladą i kruszonką

połączenie lekko kwaskowych jeżyn ze słodką białą czekoladą i chrupiącą kokosową kruszonką. zapach roznoszący się po całym mieszkaniu.. następnym razem obowiązkowo pieczemy z podwójnej porcji.

muffiny jeżynowe z czekoladą i kruszonką

szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szkl. pudru, 1 pudełeczko twarożku waniliowego, 1 jajko, 1/3 szkl. oleju, miseczka mrożonych jeżyn, 3/4 tabliczki białej czekolady
kruszonka: mąka, wiórki kokosowe, cukier kryształ, masło

wymieszac w misce suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, puder), w drugiej zaś mokre czyli jogurt z jajkami i olejem. dodac pokruszoną białą czekoladę i oprószone mąką jeżyny (u nas mrożone) i połączyc wszystkie składniki. przygotowac także kruszonkę z podanych składników, proporcje najlepiej dostosowac do ilości babeczek. wyłożyc masą papilotki do 3/4 wysokości i posypac kruszonką. piec około 20 minut w 180st.

1 komentarz:

  1. Przeuroczo wyglądają... :-) Kokosowe kruszonki rządzą! :-D

    OdpowiedzUsuń