jeszcze jeden dżem. cudowna dynia, pachnąca pomarańcza. one nie tylko kolor mają piękny, ale smak - trudno go nawet opisać i porównać do czegokolwiek. nutka pomarańczy, słodko, ale nie za bardzo.
dżem dyniowo - pomarańczowy
1 kg dyni
1 pomarańcza
3 łyżki wody
sok z 1 cytryny
1 łyżka skórki z pomarańczy
Dynię oczyścić z pestek i skóry, pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki (wcześniej obetrzeć skórkę na tarce). Wymieszać z dynią, zalać 3 łyżkami wody i dusić na malutkim ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Składniki mają się rozgotować na jednolitą masę. Przetrzeć mus przez sitko, dodać cukier, sok z cytryny i skórkę pomarańczową. Smażyć do żądanej gęstości. Gotowe powidła przełożyć do słoików i zapasteryzować - 15 minut. /skorzystałam z pomysłu abbry
Spróbować nie mogę (choć wierzę na słowo!), ale ten kolor... Bossski!
OdpowiedzUsuńCiekawe polaczenie i kolor cuuuuuuuuudowny Juz drukuje sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńpiękny słoneczny kolor. smak musi być nieziemski. kiedyś jadłam dżem dyniowy z wanilią. niebiański smak! jadłam go raz w życiu. może kiedyś spróbuję sama taki zrobić?
OdpowiedzUsuńAleż ma kolor intensywny! Musiałaś mieć chyba dynię o barwie pomarańczy? :)
OdpowiedzUsuńA ja tez robiłam, ale ciut ciut inny. :) I mój nie miał takiej pięknej barwy. Szkoda. ;-)
ja polubiłam się z dynią dopiero w tym roku i zdążyłam jedynie zrobić dżem dyniowo-pomarańczowy podobny do Twojego ale jeszcze z imbirem, pychota! zrobiłam go miesiąc temu z 10kg dyni i tylko jeden słoiczek mi został...
OdpowiedzUsuńmój był bardziej żółciutki, Twój jest cudnie pomarańczowy
pozdrawiam,
viri
Asiejko - kolor boski wręcz. Mam zapas dyni to pewnie i na taki dżemik się skuszę.
OdpowiedzUsuńMam jeszcze pytanko - a cukru nie dałaś? Nie wiem czy dynia byłaby wystarczająco słodka.
OdpowiedzUsuńTeraz dopiero widzę, że dałaś cukier ale nie napisałaś ile :-)
OdpowiedzUsuńnie bede orginalna i napisze to co wszyscy: wspaniały kolor. Az miło jesc kanapki z takim pomarańczowym dżemikiem ;)
OdpowiedzUsuńAsiejko, jaki piękny kolor ma ten dżemik! Ja bardzo lubię dżem pomarańczowy, szczególnie ze słodkich pomarańczy. Ciekawa jestem jak smakuje połączenie pomarańczy z dyńką:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
O! Piękne zawsze robisz przetwory :) W takich kolorach tęczowych...zimowa i jesienna depresja w Twojej spiżarni jest niemożliwa
OdpowiedzUsuńjaki kolor! oh
OdpowiedzUsuńTak kolor...wspaniały.
OdpowiedzUsuńUwielbiam "przerobioną" pomarańczę, szczególnie taką z nutką goryczy. Połączenie z dynią brzmi wyjątkowo...
Jestem coraz bliżej mojego pierwszego przetworowego słoiczka :)
M.
Piękny kolor!
OdpowiedzUsuńCudny! Sloneczny i optymistyczny, i pewnie przepyszny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ale śliczny, słoneczny kolor!
OdpowiedzUsuńA ja smażę i smażę moją dynię, bo mi się bardzo wodnista trafiła i mniej pomarańczowa niż Twoja - pięknie wygląda Twój dżemik :)
OdpowiedzUsuńPiekny dzem Asiejko. Taki zlocisty...napatrzec sie nie moge. I juz wyobrazam sobie ten smak :)
OdpowiedzUsuńmmmmmm, az czuje ten aromat. pysznie pysznie, gratulacje!
OdpowiedzUsuńbardzo mi pasuje dynia z pomarańczą, tak bardzo, że jak tylko znajde czas może wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBossssskie! Po prostu śliczne i już! :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny kolor, taki słoneczny
OdpowiedzUsuńUch,dżemowo!
OdpowiedzUsuń:)
magiczne połączenie- chętnie w tym roku "wpakuję" takie cudeńko w słoiczki;)
OdpowiedzUsuńFajny przepis - jak już będą dynie, to wypróbuję.
OdpowiedzUsuńale ile cukru, chyba zze wedlug uznania
OdpowiedzUsuń