sobota, 24 października 2009

pachnąco: dynia i pomarańcza

jeszcze jeden dżem. cudowna dynia, pachnąca pomarańcza. one nie tylko kolor mają piękny, ale smak - trudno go nawet opisać i porównać do czegokolwiek. nutka pomarańczy, słodko, ale nie za bardzo.

dżem dyniowo - pomarańczowy

1 kg dyni
1 pomarańcza
3 łyżki wody
sok z 1 cytryny
1 łyżka skórki z pomarańczy


Dynię oczyścić z pestek i skóry, pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki (wcześniej obetrzeć skórkę na tarce). Wymieszać z dynią, zalać 3 łyżkami wody i dusić na malutkim ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Składniki mają się rozgotować na jednolitą masę. Przetrzeć mus przez sitko, dodać cukier, sok z cytryny i skórkę pomarańczową. Smażyć do żądanej gęstości. Gotowe powidła przełożyć do słoików i zapasteryzować - 15 minut. /skorzystałam z pomysłu abbry

26 komentarzy:

  1. Spróbować nie mogę (choć wierzę na słowo!), ale ten kolor... Bossski!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe polaczenie i kolor cuuuuuuuuudowny Juz drukuje sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny słoneczny kolor. smak musi być nieziemski. kiedyś jadłam dżem dyniowy z wanilią. niebiański smak! jadłam go raz w życiu. może kiedyś spróbuję sama taki zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ ma kolor intensywny! Musiałaś mieć chyba dynię o barwie pomarańczy? :)
    A ja tez robiłam, ale ciut ciut inny. :) I mój nie miał takiej pięknej barwy. Szkoda. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy4:42:00 PM

    ja polubiłam się z dynią dopiero w tym roku i zdążyłam jedynie zrobić dżem dyniowo-pomarańczowy podobny do Twojego ale jeszcze z imbirem, pychota! zrobiłam go miesiąc temu z 10kg dyni i tylko jeden słoiczek mi został...
    mój był bardziej żółciutki, Twój jest cudnie pomarańczowy
    pozdrawiam,
    viri

    OdpowiedzUsuń
  6. Asiejko - kolor boski wręcz. Mam zapas dyni to pewnie i na taki dżemik się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam jeszcze pytanko - a cukru nie dałaś? Nie wiem czy dynia byłaby wystarczająco słodka.

    OdpowiedzUsuń
  8. Teraz dopiero widzę, że dałaś cukier ale nie napisałaś ile :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie bede orginalna i napisze to co wszyscy: wspaniały kolor. Az miło jesc kanapki z takim pomarańczowym dżemikiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Asiejko, jaki piękny kolor ma ten dżemik! Ja bardzo lubię dżem pomarańczowy, szczególnie ze słodkich pomarańczy. Ciekawa jestem jak smakuje połączenie pomarańczy z dyńką:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. O! Piękne zawsze robisz przetwory :) W takich kolorach tęczowych...zimowa i jesienna depresja w Twojej spiżarni jest niemożliwa

    OdpowiedzUsuń
  12. Tak kolor...wspaniały.
    Uwielbiam "przerobioną" pomarańczę, szczególnie taką z nutką goryczy. Połączenie z dynią brzmi wyjątkowo...
    Jestem coraz bliżej mojego pierwszego przetworowego słoiczka :)
    M.

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudny! Sloneczny i optymistyczny, i pewnie przepyszny :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale śliczny, słoneczny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  15. A ja smażę i smażę moją dynię, bo mi się bardzo wodnista trafiła i mniej pomarańczowa niż Twoja - pięknie wygląda Twój dżemik :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piekny dzem Asiejko. Taki zlocisty...napatrzec sie nie moge. I juz wyobrazam sobie ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  17. mmmmmm, az czuje ten aromat. pysznie pysznie, gratulacje!

    OdpowiedzUsuń
  18. bardzo mi pasuje dynia z pomarańczą, tak bardzo, że jak tylko znajde czas może wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bossssskie! Po prostu śliczne i już! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepiękny kolor, taki słoneczny

    OdpowiedzUsuń
  21. magiczne połączenie- chętnie w tym roku "wpakuję" takie cudeńko w słoiczki;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Fajny przepis - jak już będą dynie, to wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  23. Anonimowy9:43:00 PM

    ale ile cukru, chyba zze wedlug uznania

    OdpowiedzUsuń