środa, 11 listopada 2009

sernik. brzoskwinie. kruszonka

to dla mnie najbardziej polskie z polskich ciast. jego smak znany od zawsze, pieczony przez Mamę na wyjątkowe okazje. obowiązkowo z brzoskwiniami i dużą ilością słodkiej kruszonki.

sernik z brzoskwiniami i kruszonką

1 kg twarogu, 7 jajek, 1 szkl. cukru, 2 budynie śmietankowe, 1/2 kostki masła, brzoskwinie, herbatniki, 200 g wiórków kokosowych, 1/2 kostki masła, 2 łyżki mąki, 4 łyżki cukru

brzoskwinie odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki. żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać miękkie masło, stopniowo dodawać mielony twaróg. ubić pianę z białek i dodawać do sera na przemian z budyniem w proszku. herbatniki namoczyć w mleku i wyłożyć nimi blaszkę. na ciastkach rozłożyć masę twarogową, na wierzchu kawałki brzoskwiń. przygotować kruszonkę rozcierając w palcach masło z mąką, cukrem i wiórkami kokosowymi. posypać wierzch ciasta. tak przygotowane piec około 1 godziny w 180st.

21 komentarzy:

  1. Super sernik! Z brzoskwiniami już jadłam , ale z kokosem jeszcze nie

    OdpowiedzUsuń
  2. 3 razy tak dla sernika z brzoskwiniami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja kocham serniki...No ale to żadna tajmnica. Z brzoskwiniami musi być cudowny. Chyba pokuszę się o taki...

    OdpowiedzUsuń
  4. taki sernik musi być wspaniały, ależ bym zjadła takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sliczny serniczek. Poprosze kawaleczek :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Przeuroczy sernik. :-) Też najbardziej lubie sernik z brzoskwiniami... :-) Aj... Ja chcę sernik! :-)))

    OdpowiedzUsuń
  7. a sernik ze zdjęcia piekłaś sama czy Mama?
    wygląda bajecznie!!!!!!

    jeszcze śniadania nie zjadłam a ja myślę o deserze - obłęd!

    OdpowiedzUsuń
  8. peggy,
    oczywiście, że Mama piekła (-:

    OdpowiedzUsuń
  9. Asiejko piękny wypiek, u mnie w domu też są takie ciasta i ciasteczka które tylko Mamutek piecze, bo po pierwsze wtedy najlepiej smakują, i po drugie najlepiej Jej wychodzą

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja jeszcze nigdy swoim własnymi rękoma sernika nie zrobiłam. Tu gdzie mnie wywiało - z twarogiem zwykłym jest pewien problem, ale następnym razem przywiozę sobie z PL i zrobię swój pierwszy sernik.
    Zwłaszcza, że mój Połówek serniki uwielbia.

    I faktem jest, że ten smak znany jest od zawsze.

    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  11. O tak to prawd,a polski znany mi smak, jakże pyszny, słodziutki, mniam! Przepisy Mam są niezawodne, uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm..
    nigdy nie piekłam,
    choć na pewno kiedyś upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak dobrze, że mam brzuszek pełen rogali marcińskich... ;) Pyszności Asiejko u Ciebie jak zawsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Taka Mama od serników to prawdziwy skarb :)
    Jest zachwycający, bardzo oryginalna kokosowa kruszonka

    OdpowiedzUsuń
  15. A jaka to byla okazja, ze sernik sie pojawil? :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Sernik z kruszonką to jest to :) I jeszcze mój ulubiony kokos... Pozdrawiam serdecznie - muffingirl

    OdpowiedzUsuń
  17. O tak , to zdecydowanie polski smak, przepyszny serniczek Asiejko!:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Moje pierwsze ciasto.
    Nauczone od Mamy J.
    Długo jedyne jakie robiłam.
    Ogromnie sentymentalne.
    Pozdrawiam
    M.

    OdpowiedzUsuń
  19. Asiejko, czy ja mogę wpaść na herbatkę i serniczek ... a co tam, nie mogę się powstrzymać i wpraszam się bezczelnie :)
    Buziak :*

    OdpowiedzUsuń
  20. viri,
    tak tak, sernik i drożdżówka to ciast, których nawet nie próbuję robic, bo wiem, że mamine są najlepsze na świecie.

    amarantko,
    ja takiego prawdziwego, pieczonego też nigdy nie robiłam. może kiedyś..

    mafilko,
    jak zawsze? (:
    marcińskich nigdy przenigdy nie jadłam.

    aniu,
    urodziny. Taty urodziny.

    tili,
    Ciebie nawet wproszoną bym ogościła czym tylko byś chciała (-:

    OdpowiedzUsuń