to dla mnie najbardziej polskie z polskich ciast. jego smak znany od zawsze, pieczony przez Mamę na wyjątkowe okazje. obowiązkowo z brzoskwiniami i dużą ilością słodkiej kruszonki.
sernik z brzoskwiniami i kruszonką
1 kg twarogu, 7 jajek, 1 szkl. cukru, 2 budynie śmietankowe, 1/2 kostki masła, brzoskwinie, herbatniki, 200 g wiórków kokosowych, 1/2 kostki masła, 2 łyżki mąki, 4 łyżki cukru
brzoskwinie odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki. żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać miękkie masło, stopniowo dodawać mielony twaróg. ubić pianę z białek i dodawać do sera na przemian z budyniem w proszku. herbatniki namoczyć w mleku i wyłożyć nimi blaszkę. na ciastkach rozłożyć masę twarogową, na wierzchu kawałki brzoskwiń. przygotować kruszonkę rozcierając w palcach masło z mąką, cukrem i wiórkami kokosowymi. posypać wierzch ciasta. tak przygotowane piec około 1 godziny w 180st.
Super sernik! Z brzoskwiniami już jadłam , ale z kokosem jeszcze nie
OdpowiedzUsuń3 razy tak dla sernika z brzoskwiniami:)
OdpowiedzUsuńJak ja kocham serniki...No ale to żadna tajmnica. Z brzoskwiniami musi być cudowny. Chyba pokuszę się o taki...
OdpowiedzUsuńtaki sernik musi być wspaniały, ależ bym zjadła takie cudo :)
OdpowiedzUsuńSliczny serniczek. Poprosze kawaleczek :))
OdpowiedzUsuńPrzeuroczy sernik. :-) Też najbardziej lubie sernik z brzoskwiniami... :-) Aj... Ja chcę sernik! :-)))
OdpowiedzUsuńa sernik ze zdjęcia piekłaś sama czy Mama?
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie!!!!!!
jeszcze śniadania nie zjadłam a ja myślę o deserze - obłęd!
peggy,
OdpowiedzUsuńoczywiście, że Mama piekła (-:
Asiejko piękny wypiek, u mnie w domu też są takie ciasta i ciasteczka które tylko Mamutek piecze, bo po pierwsze wtedy najlepiej smakują, i po drugie najlepiej Jej wychodzą
OdpowiedzUsuńJa jeszcze nigdy swoim własnymi rękoma sernika nie zrobiłam. Tu gdzie mnie wywiało - z twarogiem zwykłym jest pewien problem, ale następnym razem przywiozę sobie z PL i zrobię swój pierwszy sernik.
OdpowiedzUsuńZwłaszcza, że mój Połówek serniki uwielbia.
I faktem jest, że ten smak znany jest od zawsze.
Pozdrawiam cieplutko!
O tak to prawd,a polski znany mi smak, jakże pyszny, słodziutki, mniam! Przepisy Mam są niezawodne, uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńMmm..
OdpowiedzUsuńnigdy nie piekłam,
choć na pewno kiedyś upiekę:)
Jak dobrze, że mam brzuszek pełen rogali marcińskich... ;) Pyszności Asiejko u Ciebie jak zawsze :-)
OdpowiedzUsuńTaka Mama od serników to prawdziwy skarb :)
OdpowiedzUsuńJest zachwycający, bardzo oryginalna kokosowa kruszonka
A jaka to byla okazja, ze sernik sie pojawil? :)
OdpowiedzUsuńSernik z kruszonką to jest to :) I jeszcze mój ulubiony kokos... Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
OdpowiedzUsuńO tak , to zdecydowanie polski smak, przepyszny serniczek Asiejko!:)
OdpowiedzUsuńMoje pierwsze ciasto.
OdpowiedzUsuńNauczone od Mamy J.
Długo jedyne jakie robiłam.
Ogromnie sentymentalne.
Pozdrawiam
M.
Asiejko, czy ja mogę wpaść na herbatkę i serniczek ... a co tam, nie mogę się powstrzymać i wpraszam się bezczelnie :)
OdpowiedzUsuńBuziak :*
viri,
OdpowiedzUsuńtak tak, sernik i drożdżówka to ciast, których nawet nie próbuję robic, bo wiem, że mamine są najlepsze na świecie.
amarantko,
ja takiego prawdziwego, pieczonego też nigdy nie robiłam. może kiedyś..
mafilko,
jak zawsze? (:
marcińskich nigdy przenigdy nie jadłam.
aniu,
urodziny. Taty urodziny.
tili,
Ciebie nawet wproszoną bym ogościła czym tylko byś chciała (-:
gratki :*
OdpowiedzUsuń