to ciasto, którego nie jadamy na co dzień. odświętne, lekko miodowe, z pyszną serową masą. wymaga czasu i odrobiny cierpliwości, ale warto.
sernik miodowy
ciasto: 4szkl. mąki, 5dag masła, 1/2szkl. cukru, 2 jajka, 3 łyżki śmietany, 2 łyżki miodu, 1 łyżka sody
masa serowa: 1kg twarogu, 1,5szkl. cukru, 2 jajka, cukier waniliowy, olejek migdałowy, 3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3szkl. mleka
miód, masło, śmietanę, jajka i cukier rozetrzeć dobrze drewnianą pałką, dodawać mąkę i sodę i wyrobić ręką ciasto jak na pierogi. upiec z niego 4 oddzielne placki (około 20 minut w 180st.). ser zemleć, utrzeć jajka z cukrem i twarogiem. wstawić na gaz i zagotować, od pojawienia się pierwszych bąbelków gotować 10 minut, dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 1/3 szkl. mleka. każdy upieczony placek przełożyć gorącym serem. na wierzchu można także polać polewą.
jakie ono wysokie! tyle warstw to ja lubię, bardzo lubię :) a czy u Ciebie to już choinka stoi? :))
OdpowiedzUsuńpiękne ciasto, takie warstwy zawsze mnie kuszą :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się wysokość ciacha:)
OdpowiedzUsuńI połączenie miodu z serem!
I czekolada na wierzchu!
:)))
Piękne ciasto. Jak każde świątczne, pracowite ale bardzo ładne i efektowne.
OdpowiedzUsuńładnie i domo u Ciebie
całuję
M.
Az sie chce wziasc kawalek! Apetyczne!
OdpowiedzUsuńAsiejko, cudny! Alez ma warstw, wysoki, śliczny! Jestem ciekawa jak smakuje to połączenie, bo wiesz, serniczki uwielbiam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
viri,
OdpowiedzUsuńjest wysokie, to prawda (:
a choinki jeszcze nie ma, będzie ubrana w wigilijny poranek, to po prostu zeszłoroczne zdjęcie..
goś,
miód i ser to już w samo w sobie pyszne jest.
Monika,
domowo. nareszcie domowo..
majanko,
taki śliczny, bo Mama robiła (:
śliczne to ciacho:) naprawdę zapachniało Świętami:))
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciacho, połączenie idealne połączenie! i orzechy widzę w miseczce- dzisiaj u mnie produkcja rusza :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo wysokie to ciasto. ma chyba z 5 warstw przekładanych serem? wygląda przepysznie (:
OdpowiedzUsuńmiodu niet, ale taki sernik to jak najbardziej :)
OdpowiedzUsuńalez to musi byc pyszne! :-)
OdpowiedzUsuńale pysznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba :) Na Święta mam już w planach inny sernik ale myślę, że po Świętach upiekę - nigdy nie jadłam podobnego ciasta :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło przedświątecznie :)))
Poproszę maleńki kawałeczek :) Taki malutki.
OdpowiedzUsuń:)
:*
Niezwykły przepis - sernik przekładaniec! Ogromnie mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńPiękny miodownik! U mnie w tym roku miodownika brak, za to będzie strucla z makiem ;) Co roku coś innego. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTo ciasto mojego dzieciństwa. I też ciągle jeszcze dzieło mojej mamy, nie moje, ale wszystko przede mną...
OdpowiedzUsuńTwój wygląda pięknie! I z wielką chęcią bym zjadła teraz kawałek...
Pozdrawiam, już prawie świątecznie.
Brzmi i wygląda smacznie. Mama zamiar popełnic podobne, z masą budyniową ale chyba spróbuję z serową :)
OdpowiedzUsuńmmm..
OdpowiedzUsuńodświętne i takie inne;)!
Śliczny, jaki elegancki! Podobny do miodownika mojej babci, ale on miał popularną masę z kaszy manny, Twoja wersja z kremem serowym jest bardzo oryginalna, będzie mi napewno smakowała, pozwolisz, że kiedyś wykorzystam Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń