środa, 30 lipca 2014

pierogi z jagodami

ulepione przez Mamę (bo nikt nie zrobi lepszych). napakowane latem, zakończone idealną falbaną z bladego ciasta. pierogi z jagodami. wakacyjny klasyk. codziennie przechodząc obok baru mlecznego słyszę to hasło krzyczane przez panią w białym fartuchu i uśmiecham się wtedy pod nosem "pierogi z jagodami raz"... ja mam swoje w domu, razy kilka.
pierogi z jagodami

na ciasto: ok. 2-3 kubki mąki, 1 jajko, ok. 1 kubek wody
na farsz: świeże jagody, cukier brązowy

pierogowe banały: zagniecione z podanych składników ciasto (tak żeby było w miarę plastyczne i łatwe do rozwałkowania, trzeba dostosować ilość mąki i w razie czego podsypywać) rozwałkować cienko, wycinać koła (szklanką) i do środka wkładać duużo jagód posypanych cukrem. wrzucić do wrzątku, ugotować aż wypłyną na wierzch i już. najlepsze z gęstym jogurtem i szczyptą cukru.
mała wielbicielka jedzenia, zawsze głodna, łasa na borówki i wszystko co smakuje.


36 komentarzy:

  1. Tylko się zebrać i ćwiczyć TAKĄ falbankę:) Narobiłaś smaka...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale Ci ładnie wyszły te pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smaka narobiłaś, ale właśnie przyjechała do mnie mama i jutro spodziewam się pierogów <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj smakowicie wyglądają
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. idealnie ulepione i pewnie smak niezastąpiony, kwintesencja lata :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ajajaj. Nigdy nie jadłam DOMOWYCH pierogów z owocami. Czuję poważne braki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, jak te pierożki uroczo wyglądają! *.*
    Uwielbiam takie wakacyjne comfort food!

    OdpowiedzUsuń
  8. zabieram się do ich zrobienia o wiele za długo,
    w piątek koniecznie kierunek targ, a następnie tworzenie i kosztowanie jagodowego szczęścia;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy8:39:00 PM

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy10:19:00 PM

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy11:05:00 PM

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy11:14:00 PM

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy1:24:00 AM

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy2:11:00 AM

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  15. Kochane małe łapki... :)
    Pyszne są takie domowe pierogi... mmm
    Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
  16. boskie:) obowiązkowe w sezonie letnim:D

    OdpowiedzUsuń
  17. Anonimowy9:18:00 AM

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  18. Anonimowy3:24:00 PM

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  19. Anonimowy3:59:00 PM

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  20. Anonimowy4:24:00 PM

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  21. Anonimowy5:38:00 PM

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  22. to jest super..to jest niebo w gebie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  23. Pierogi to nie banał, to sztuka :D

    OdpowiedzUsuń
  24. O tak, tak! Pierogi zrobione przez Mamę są najlepsze!
    :))

    OdpowiedzUsuń
  25. Ohhh jakie piękne!!!

    Dawno mnie tu nie było, muszę nadrobić zaległości. I pewnie zaślinię całą klawiaturę od natłoku zdjęć tych wszystkich pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  26. Anonimowy6:16:00 PM

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  27. Cudne falbanki :). Wprosiłabym się na takie pierogi!

    OdpowiedzUsuń
  28. Anonimowy1:16:00 PM

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  29. Anonimowy10:03:00 PM

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  30. Anonimowy11:31:00 AM

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  31. Twoje zdjęcia są zawsze takie pełne czarów. Aż chce się iść do kuchni i gotować :)

    OdpowiedzUsuń
  32. ćwiczyłam najróżniejsze przepisy na ciasto pierogowe i chyba najlepsze to mąka i wrzątek! plus do tego troszkę masła. Ciasto jest super elastyczne i można je bardzo cienko rozwałkować. Jajko powoduje lekkie twardnienie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  33. Anonimowy11:00:00 PM

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń