czwartek, 7 sierpnia 2014

nie jest słodko, keks z pomidorkami

keks zawsze był dla mnie synonimem słodkiego ciasta, z kawałkami kandyzowanej pomarańczowej skórki i innych małych pysznych kawałków. ciasto dzieciństwa, pieczone przez Mamę, zjadane na imieninach którejś z cioć, teraz nieco zapomniane. i tu niespodzianka - wcale nie takie retro, bo wytrawne keksy co rusz migają mi na kulinarnych stronach. też chciałam spróbować jak smakuje bez cukru i bez niezastąpionych kandyzowanych słodkich jak ulepki owoców - i wyszło nieźle. takie wytrawne ciasto napakowane suszonymi pomidorami.

wytrawny keks z pomidorami

250g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml mleka
4 jajka
garść oliwek (bez różnicy czy czarne czy zielone)
pół szklanki oliwy z oliwek (jeśli nie lubimy jej specyficznego smaku - można zastąpić olejem)
kilka suszonych pomidorów
kilka listków świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryczka, płatki chilli, oregano

piekarnik nagrzewam na 180 stopni. jajka ubijam mikserem z oliwą. w osobnej misce mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami (sól, pieprz, ostra papryczka - mogą być suszone płatki chilli, oregano, ważne żeby było dość ostro i wyraziście). suszone pomidory kroję w niezbyt małe kawałki, oliwki w plasterki (można je zostawić w całości - będą ładnie wyglądały po przekrojeniu keksu), czosnek przeciskam przez praskę, świeżą bazylię rwę na drobne kawałki. do jajek dodaję mleko i warzywa, dosypuję mąkę z proszkiem i wszystko mieszam łyżką. gotową masę przekładam do keksówki wyłożonej papierem i piekę około 50 minut. jem wystudzony bez dodatków albo z kapką oliwy.
drewniana deska Baśka, to ulubiony Drewnolot.

21 komentarzy:

  1. o kurcze, fajna sprawa taki wytrawny keks :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy3:20:00 PM

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy3:23:00 PM

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam mniam , pychotka !! :)

    buziaki
    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  5. no to jak nie słodko to coś dla mnie, choć może zwykła mąkę można by zastąpić np. razową :) trzeba spróbować
    Pozdrowionka
    eM

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy10:17:00 PM

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy11:49:00 PM

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy11:50:00 PM

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy8:00:00 AM

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  10. jak dla mnie bomba:) wspaniały wypiek, który od razu podbił moje serce!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wytrawny keks? Wpadam na kawałek, koniecznie z pomidorkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo fajny keks nie na slodko ale z pomidorkiem :) Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy4:12:00 AM

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy4:11:00 PM

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy5:53:00 PM

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy6:27:00 PM

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  17. Anonimowy8:05:00 PM

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  18. Anonimowy8:24:00 PM

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  19. O, jaki fajny pomysł! Wytrawny keks z pewnoscią smakuje również pysznie.
    Pozdrówki.

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepysznie wyglada :-)

    OdpowiedzUsuń