to najbardziej bakaliowe ciasteczka jakie kiedykolwiek piekłam. pysznie chrupiące, z intensywnym miodowym smakiem, z bogactwem kolorów w środku.. żurawiny, pestki dyni, fistaszki, rodzynki, migdały, płatki owsiane.
ciasteczka owsiane z bakaliami
1 1/2 szkl. mąki
3/4 szkl. płatków owsianych
3/4 szkl. stopionego masła
1/3 szkl. cukru
1/3 szkl. rodzynków
1/3 szkl. suszonej żurawiny
1/3 szkl. posiekanych migdałów
1/2 szkl. orzechów fistaszkowych
1/2 szkl. pestek słonecznika i dyni
1 jajko
3 łyżki miodu
w misce połączyć wszystkie składniki, aż zrobi się gładka masa. z ciasta zrobić kuleczki, rozpłaszczyć je na basze (nie musi być natłuszczona). piec je w temperaturze 170 C. przez ok. 15 minut. po wyciągnięciu z piekarnika ciasteczka są miękkie i delikatne, więc trzeba poczekać chwilkę aż ostygną. /cytuję za Anią z moimi zmianami
Fajne ciasteczka, naprawdę sporo w nich dodatków :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSliczne i jakie bogate!:))
OdpowiedzUsuńrzeczywiście niezwykle bogate
OdpowiedzUsuńNo ba! Bo takie ciasteczka nie mogą nie być pyszne. ;-))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, ze Ci smakowały, Asiejko :)
OdpowiedzUsuńPałam nieustającą miłością do wszelkich owsianych ciasteczek, więc i na widok Twoich zabiło mi mocniej serduszko :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńAjć ciasteczka.A ja nie moge nic gryźć:((
OdpowiedzUsuńbakaliandia:) pycha :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie znowu pychoty z płatkami owsianymi :)
OdpowiedzUsuńPiękne :). Z mnóstwem bakalii, powiadasz :)? Im więcej, tym lepiej!
OdpowiedzUsuńżadko robie takie ciasteczka ale te mają tyle bakali że chyba na jakis weekend je upiekę
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bakaliowe ciasteczka, wrzuciłam na listę do zrobienia :)
OdpowiedzUsuń