mazurkowe spody wypełnione pysznym nadzieniem, z pysznym dodatkiem suszonej żurawiny odkąd poznałam jej smak to stała się ona obok moreli moim ulubionym suszonym owocem. a to, że mazurek zniknął jako pierwszy spośród słodkich wypieków świadczy o tym, że smakował :-)
mazurek czekoladowy z żurawiną
3 szkl. mąki, 200 g masła, 1 jajko, 7 łyżek cukru, 1/2 łyżeczki proszku, tabliczka nadziewanej czekolady, kawałeczek masła, 1/4 szkl. słodkiej śmietanki (12%), 3-4 kruche ciastka/herbatniki, suszona żurawina, płatki migdałowe
zagnieść ciasto z mąki, masła, cukru i jajka. schłodzić chwilę, rozwałkować i wycinać dowolne kształty pamiętając o ulepieniu brzegów. piec około 20 minut (do zarumienienia) w 180st. przygotować nadzienie: rozpuścić czekoladę, dodać śmietankę, masło i pokruszone na drobno herbatniki. jeszcze ciepłą wyłożyć do upieczonych spodów i ozdobić żurawiną i płatkami migdałowymi.
mazurek czekoladowy z żurawiną
3 szkl. mąki, 200 g masła, 1 jajko, 7 łyżek cukru, 1/2 łyżeczki proszku, tabliczka nadziewanej czekolady, kawałeczek masła, 1/4 szkl. słodkiej śmietanki (12%), 3-4 kruche ciastka/herbatniki, suszona żurawina, płatki migdałowe
zagnieść ciasto z mąki, masła, cukru i jajka. schłodzić chwilę, rozwałkować i wycinać dowolne kształty pamiętając o ulepieniu brzegów. piec około 20 minut (do zarumienienia) w 180st. przygotować nadzienie: rozpuścić czekoladę, dodać śmietankę, masło i pokruszone na drobno herbatniki. jeszcze ciepłą wyłożyć do upieczonych spodów i ozdobić żurawiną i płatkami migdałowymi.
święta, święta i po świętach!
OdpowiedzUsuńpiękne mazurki, wyglądają przepysznie
Mazurki to wdzięczne smakołyki. W sam raz na takie Święta pełne wiosny. :-))
OdpowiedzUsuńciasteczkowo-owocowo :)
OdpowiedzUsuńJakie kwieciste :) A z żurawinami musi być pyszny :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńfajne kształty mają te spody :)
OdpowiedzUsuńMazurkowo to i u mnie na blogu jest dzisiaj:)
OdpowiedzUsuńPiękne, pyszne mazureczki!:)
OdpowiedzUsuńPiękne :). Też lubię suszoną żurawinę :).
OdpowiedzUsuń