wtorek, 5 maja 2009

majowe bułeczki ze słonecznikiem

na majowe śniadanie. najlepiej smakują na świeżym powietrzu, na łące, w promieniach ciepłego słońca. mają w sobie tyle dobrego, że już dodatki nie potrzebne. choć.. plasterek szynki i pomidor?

bułeczki ze słonecznikiem

600g mąki, 200g (kostka) masła, 100g żółtego sera, 4 łyżeczki proszku, 400 ml kwaśnej śmietany, szczypta soli, ziarna słonecznika

posiekać masło, wrzucić do miski razem z mąką, solą, proszkiem i rozdrobnić palcami. dodać śmietanę, część ziaren i starty ser, wymieszać. uformować kule, posmarować wierz śmietaną i posypać słonecznikiem. ułożyć na blaszce i piec około 30min w 180st.

5 komentarzy:

  1. Takie a'la scones? Muszą być smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne bułeczki, cudowne zjdjęcia!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiejka, zgodze sie z Toba calkowicie: sniadanie majowe nigdzie nie smakuje tak jak na trawie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne bułeczki :). No i gdzie mogą smakować lepiej, niż na łonie natury? Nigdzie!

    OdpowiedzUsuń