wtorek, 15 września 2009

cukinia i placki

ręka do góry, kto w tym sezonie nie jadł jeszcze zielonych placków? cukinia jest jednym z tych warzyw, które można wykorzystywać w kuchni na bardzo wiele sposobów. i obok warzywnego leczo, ten smakuje nam najbardziej. ciepłe placki, z zimnym jogurtowym sosem na wierzchu.

placki cukiniowe

cukinia, ziemniak, mąka, jajko, przyprawy, olej do smażenia
sos: gęsty jogurt, przyprawy, ew. czosnek


plackowe proporcje są bardzo 'na oko'. obraną (a jeśli młoda to ze skórką) cukinię tarkuję, odciskam sok, dodaję startego ziemniaka lub dwa, jajko oraz łyżkę dwie mąki, aby ciasto nie było zbyt rzadkie. do tego dużo przypraw- sól, pieprz i co kto lubi. smażę nakładając po łyżce ciasta na rozgrzany olej. smaczne są bez niczego, ale pasuje do nich także jogurtowy sos, można prócz jogurtu dodać także śmietanę.

19 komentarzy:

  1. No i znow zachcialo mi sie placuszkow z cukinii :) Wygladaja tak niezwykle apetycznie, ze az chcialoby sie siegnac po jednego :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie jadłam, buuu.. Poproszę takiego placuszka! Jaki ma piekny kolor!:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie jadlam ja ja!!!!!! A chce :))))))) Mogiem? :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Z cukinii jeszcze nie jadłam, wyglądają baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jadłam, ale to się nie liczy :P
    dobraaaaa?????
    To dwa poproszę!

    :)
    M.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tez chce! Bo ja cukinie to zawsze i wszedzie ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. majka,
    ja bym sięgnęła po dwa. ale już nie ma..

    majana,
    zielony od skórki (:

    Polka,
    mogiesz!

    Monika,
    :-P

    OdpowiedzUsuń
  8. ught:/ a ja jadlam:( w takim razie nie dostane juz? :D

    OdpowiedzUsuń
  9. I ja też nie jadłam! Wpraszam się na talerzyk :) Mniam mniam :) Mogę wpaść z cukinią, a nawet z całą skrzynką :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też jeszcze nie jadłam. I w ogóle jakoś mało cukinii... A dzisiaj na targu widziałam takie śliczne, tylko już tyle nakupiłam, że pomyślałam: kiedy ja to wszystkoi zjem? i rozsądnie poszłam dalej. Może nie trzeba było?

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolejne cukiniowe placuszki spotykam. Twoje są bardzo kolorowe w tym wydaniu :) Wygladają bardzo świeżo i wiosennie, a tu jesień za oknem.

    OdpowiedzUsuń
  12. Kolejne ulubione placki z ulubionej cukinii...Normalnie mi zapachniało...

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja podnoszę rękę do góry... Nie stop, odwrotnie! :D Reka w dół, zielone placki jadam w każdym sezonie. :) Mniam! Po stokroć mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawy bardzo pomysł, żeby dodawać ziemniaka do cukini; dotąd zawsze robiłam placki cukiniowe wyłącznie z cukini. Muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Asieja , placuszki wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakie one ładne!!! Z cukinią to ja też jeszcze nie jadłam... ale ktoś mnie na takie bardzo mocno namawia i chyba mu w końcu usmażę ;-) I sobie przy okazji też zjem :-)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Pychota!
    Ja z przyrkością stwierdzam,że jeszcze nie..
    ale ..ale.. nadrobię to obiecuję!:D

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale smacznie wyglądają mmm :-)

    OdpowiedzUsuń