ręka do góry, kto w tym sezonie nie jadł jeszcze zielonych placków? cukinia jest jednym z tych warzyw, które można wykorzystywać w kuchni na bardzo wiele sposobów. i obok warzywnego leczo, ten smakuje nam najbardziej. ciepłe placki, z zimnym jogurtowym sosem na wierzchu.
placki cukiniowe
cukinia, ziemniak, mąka, jajko, przyprawy, olej do smażenia
sos: gęsty jogurt, przyprawy, ew. czosnek
plackowe proporcje są bardzo 'na oko'. obraną (a jeśli młoda to ze skórką) cukinię tarkuję, odciskam sok, dodaję startego ziemniaka lub dwa, jajko oraz łyżkę dwie mąki, aby ciasto nie było zbyt rzadkie. do tego dużo przypraw- sól, pieprz i co kto lubi. smażę nakładając po łyżce ciasta na rozgrzany olej. smaczne są bez niczego, ale pasuje do nich także jogurtowy sos, można prócz jogurtu dodać także śmietanę.
No i znow zachcialo mi sie placuszkow z cukinii :) Wygladaja tak niezwykle apetycznie, ze az chcialoby sie siegnac po jednego :))
OdpowiedzUsuńJa nie jadłam, buuu.. Poproszę takiego placuszka! Jaki ma piekny kolor!:))
OdpowiedzUsuńJa nie jadlam ja ja!!!!!! A chce :))))))) Mogiem? :D
OdpowiedzUsuńZ cukinii jeszcze nie jadłam, wyglądają baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJa jadłam, ale to się nie liczy :P
OdpowiedzUsuńdobraaaaa?????
To dwa poproszę!
:)
M.
Ja tez chce! Bo ja cukinie to zawsze i wszedzie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
majka,
OdpowiedzUsuńja bym sięgnęła po dwa. ale już nie ma..
majana,
zielony od skórki (:
Polka,
mogiesz!
Monika,
:-P
ught:/ a ja jadlam:( w takim razie nie dostane juz? :D
OdpowiedzUsuńI ja też nie jadłam! Wpraszam się na talerzyk :) Mniam mniam :) Mogę wpaść z cukinią, a nawet z całą skrzynką :)))
OdpowiedzUsuńJa też jeszcze nie jadłam. I w ogóle jakoś mało cukinii... A dzisiaj na targu widziałam takie śliczne, tylko już tyle nakupiłam, że pomyślałam: kiedy ja to wszystkoi zjem? i rozsądnie poszłam dalej. Może nie trzeba było?
OdpowiedzUsuńto ja też ja też chcę!
OdpowiedzUsuńKolejne cukiniowe placuszki spotykam. Twoje są bardzo kolorowe w tym wydaniu :) Wygladają bardzo świeżo i wiosennie, a tu jesień za oknem.
OdpowiedzUsuńKolejne ulubione placki z ulubionej cukinii...Normalnie mi zapachniało...
OdpowiedzUsuńJa podnoszę rękę do góry... Nie stop, odwrotnie! :D Reka w dół, zielone placki jadam w każdym sezonie. :) Mniam! Po stokroć mniam! :)
OdpowiedzUsuńCiekawy bardzo pomysł, żeby dodawać ziemniaka do cukini; dotąd zawsze robiłam placki cukiniowe wyłącznie z cukini. Muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńAsieja , placuszki wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJakie one ładne!!! Z cukinią to ja też jeszcze nie jadłam... ale ktoś mnie na takie bardzo mocno namawia i chyba mu w końcu usmażę ;-) I sobie przy okazji też zjem :-)))
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńJa z przyrkością stwierdzam,że jeszcze nie..
ale ..ale.. nadrobię to obiecuję!:D
Ale smacznie wyglądają mmm :-)
OdpowiedzUsuń