o poranku termometr na naszym balkonie pokazuje prawie +50 stopni Celsjusza. szaleństwo! pościelowe godziny są coraz krótsze, bo szkoda czasu na sen, gdy wieczory cieplejsze i gdy poranki z przytulnym słońcem wkradającym się przez prążkowane żółte zasłony.
można już wyciągnąć z szafy zakurzone rolki i jeździć z kimś za rękę próbując nie tracić równowagi. można już leżeć na plaży i chować twarz w dłoniach przed rozwianym przez wiatr piaskiem. chodzić boso brzegiem morza i nazbierać całą kieszeń muszelek. a później zjeść strasznie pyszne lody na tłocznym sopockim monciaku.
wieczorami jabłkowo rumowy poncz (cudowny!) albo grzane wino albo wyjątkowo piękna orkiszowo orzechowa szarlotka pełna szarych renet, w ulubionej kawiarni na gdańskiej starówce. albo wino i malinowa herbata w termosie na nieprzyzwoicie zimnej plaży. albo koncert z marzeń i głośne "nie wolno ci się bać, wszystko ma swój czas".
chciałabym już zaplanować dzień, gdy można do piknikowego koszyka schować cynamonową szarlotkę, butelkę (albo i dwie) słodkiej lemoniady, różowe słomki i sałatkę z awokado albo kanapki i garść małych koktajlowych pomidorków. niedługo!
najpiękniejsza i nieprzyzwoicie pyszna szarlotka upiekła mi się z Misią z Food Haven.
i z kulką waniliowych lodów idealnie pasuje do tej wiosny!
i z kulką waniliowych lodów idealnie pasuje do tej wiosny!
Chodz szarlotka kojarzy mi sie z jesienia, to sposobem swojego pisania, sprawiasz, ze mam ochote na wszystko o czym napomkniesz. Od rolek i trzymania sie za rece, po jesienna szarlotke i wiklinowy koszyk z butelka lemoniany w srodku. No i zawsze lubilam Trojmiasto.
OdpowiedzUsuńteż pomyślało mi się o jesieni przez krótką chwilę. ale ta szarlotka z kulką waniliowych lodów, to już prawdziwa wiosna!:-))
UsuńTeż myślałam o szarlotce, ale przez to skojażenie jej nie zrobiłam.. Może jednak powinnam? ;p
Usuńzdecydowanie powinnaś!:-) i koniecznie +lody!
UsuńCudowna szarlotka, ale wspomnienia jeszcze lepsze, prawda? :)
OdpowiedzUsuńno i wygląda na nieprzyzwoicie pyszną! :)
OdpowiedzUsuńPięknie, barwnie napisałaś! A szarlotka rewelacyjna!
OdpowiedzUsuńA można prosić przepis na to cudo?
OdpowiedzUsuń+50 stopni Celsjusza??? Jejku, słonko musi grzać z rana w prost na Wasz balkon :D Przepyszna szarlotka, wprost uwielbiam takie wypieki! Obojętnie o jakiej porze roku :)
OdpowiedzUsuńOj tęsknię już za morskim piaskiem i ciastem w gdańskiej kawiarence ale jestem zmarźlakiem i muszę jeszcze poczekać na cieplejsze dni kiedy będę miała urlop.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAle nabrałam apetytu na jakieś ciasto z jabłkami.. w sumie nie na 'jakieś' tylko raczej na TO konkretnie. Wygląda bardzo smacznie. :)
OdpowiedzUsuńTakie.. klimatyczne to ciasto. :)
Piękne to ciasto, a na pewno przesmaczne :)
OdpowiedzUsuńz kulką lodów,na zielonej ławce w parku pachnącym kwitnącymi forsycjami.
OdpowiedzUsuńna orkiszowym cieście musi smakować bajecznie:)
m.
Och szarlotki to moja miłość i nie szkodzi że jabła, cynamon to bardziej jesienne smaki bo takie ciacho smakuje każdą porą roku i o każdym czasie dnia czy nocy :)
OdpowiedzUsuńDla mnie szarlotka to nie tylko jesienne ciasto, a całoroczne :)
OdpowiedzUsuńjabłka zawsze i wszędzie :) zajadam się tymi owocami codziennie, chętnie spróbowałabym ich w formie Twojej szarlotki :) podzielisz się przepisem?
OdpowiedzUsuńRzeczywiście piękna, podziel się...;)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, taka wysoka, skrywająca wilgotne, aromatyczne wnętrze.
OdpowiedzUsuńWszystkim szarlotka kojarzy się z jesienią, a ja całe lato wypiekam szarlotki, wiosną i zimą też:)
OdpowiedzUsuńCudna Ci wyszła..
latem z papierówkami!! <3
UsuńWspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygląda :) niemal czuję ten zapach...mmm...
OdpowiedzUsuńPiszesz jak ...wiesz,pozdrawiam.A szarlotka,tak,uwielbiam.
OdpowiedzUsuńjak..?
UsuńWidzę, że nadal sobie "tkasz" cudowne placki z marzeń.
OdpowiedzUsuńTylko dlaczego się na nich tak wyżywasz dziubiąc je widelcem :|?
:*
idealnie gładkie mogłyby okazać się zakalcem!
UsuńDroczę się tylko :)
Usuńufff zapachniało mi ciachem.....
OdpowiedzUsuńpiękna szarlotka :)
OdpowiedzUsuńa spacerowania po plaży przy pierwszych promykach słońca bardzo zazdroszczę.
Uwielbiam szarlotkę :>
OdpowiedzUsuńTo jedno z moich ukochanych ciast, które jadam przez cały rok, nie tylko jesienią. Na samą myśl o tym jabłkowo-cynamonowym zapachu robi mi się ciepło :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście piękna :) I nie wątpię, że przepyszna :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka inna niż wszystkie, może sama się na taką pokuszę - warto przygotować taką na przykład na wiosenne popołudnie w ogrodzie :)
OdpowiedzUsuńA ja kocham Twoje teksty. Jak jutro zrobisz babkę z piasku, też sobie zrobię! I zjem.
OdpowiedzUsuńFaktycznie, ta szarlotka jest nieprzyzwoicie piękna!
OdpowiedzUsuńTwoje słowa też są nieprzyzwoicie piękne.
Głośno marzyć, gubić się pośród uliczek starego miasta czy planować pikniki.. Też lubię, nawet bardzo. :)
absolutnie idealna ta szarlotka!!!:)))
OdpowiedzUsuńAch cudowna szarlotka!! Mam nadzięję, że będziesz pisała przepis :))) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCudowna! Ten zapach!
OdpowiedzUsuńPiękna ta szarlotka, cudownie apetyczna i domowa. Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńFaktycznie jest przepiękna. Też czekam na taki piknik z szarlotką w koszyku:-)
OdpowiedzUsuńjest słońce, więc już pora na pikniki:-))
UsuńPiękna szarlotka. I tak smacznie wygląda.
OdpowiedzUsuńI jak dobrze,że można już w końcu wyjąć rolki, pojeździć, iść na spacer na plażę, poczuc wiosenny wiatr i ciepłe promienie słońca. Jeszcze troszkę zieleni brak , ale i ona wkrótce wybuchnie :).
Ściskam i częstuję sie szarlotką.
też czekam niecierpliwie na zieleń!:-)
Usuńwow , jest cudowna !! akurat wczoraj piekłam , trochę inną ;) ale twoja wygląda imponująco !!
OdpowiedzUsuńabsolutnie doskonała szarlotka:) cudna!
OdpowiedzUsuńCudna ta szarlotka!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście piękna. Ten rumiany wierzch, mniam :)
OdpowiedzUsuńWspaniała, koniecznie z kulką lodów.
OdpowiedzUsuńDla mnie wiosna to okazja aby pojeździć na rowerze i poczuć wiatr we włosach
Ja też czekam na ten moment, kiedy będzie można do torby wrzucić butelkę wina i ciasto owinięte w papier. I wiem, że to juz bardzo niedługo!
OdpowiedzUsuńto już!
UsuńZwaliłaś mnie z nóg tą szarlotką. Zawsze robię wersję amerykańską, bo dużo jabłek, ale w twojej jest jeszcze więcej :D
OdpowiedzUsuńduża ilość jabłek to duża ilość pyszności!
Usuńuwielbiam twoje zdjecia.
OdpowiedzUsuńdziękuję!
Usuńbłędem było zaglądanie na Twój blog z samego rana w pracy...już burczy w brzuchu:-)
OdpowiedzUsuńnie błędem było napisanie mi o tym, bo teraz jest mi szalenie miło!
UsuńSzarlotka jest cudna! Zdjęcia również.
OdpowiedzUsuńpiękna stylizacja to zasługa Misi:-)
UsuńTa szarlotka wygląda cudownie, a pewnie smakuje jeszcze lepiej! Dawno nie robiłam i coś czuję, że to nadrobię:D
OdpowiedzUsuńsmakuje cudownie, to fakt.
UsuńTy masz to szczęście, że rzeczywiście możesz polegiwać na plaży! A szarlotka rzeczywiście piękna !:)
OdpowiedzUsuńAh...jak ja kocham tę wiosnę !
nie mogę się nacieszyć tym morzem, tak mi dobrze mieć je blisko.
Usuńkwiecień o zapachu szarlotki... lubię :)
OdpowiedzUsuńmmm rozmarzyłam się. zwłaszcza tym jabłkowo rumowym ponczem :)
OdpowiedzUsuńpolecam odwiedziny gdańskiego Retro jeśli będziesz miała okazję..
UsuńNarobiłaś mi ochoty na szarlotkę :-)
OdpowiedzUsuńto znaczy, że moje szarlotkowe kuszenie zadziałało!;)
UsuńJuz nei wiedzialam, czy dobrze czytam, czy u Ciebei ta piekna czy w owej kawiarni. U Poli raz jadlam razowa szartlote, teraz chce orkiszowa od Asi! Do tej herbaty ;-) :*
OdpowiedzUsuńAle mi narobilas smaka...
OdpowiedzUsuńPięknie tu u Ciebie, super przepisy zdjęcia, bardzo mi się podoba:-)))
OdpowiedzUsuńSzarlotka rzeczywiście piękna! A blog mi się szalenie podoba! ; )
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jabłka owoce jesieni ale szarlotka jest dobra o każdej porze roku
OdpowiedzUsuńPiękny blog, śliczne zdjęcia i przeapetyczne przepisy! Tylko gratulować! :)
OdpowiedzUsuńZauważyłam, że masz na swoim blogu widget z innej strony, dlatego byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła i do nas oraz zarejestrowała swój blog na liście TOP BLOGI na stronie znajdzprzepisy.pl. Dzięki temu Twoje przepisy trafią do jeszcze większego grona odbiorców.
Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych.
Już ponad 1100 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.
Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog
Pozdrawiam i życzę miłego dnia! :)
Och jeju. Zdradź przepis na to ciacho! :)
OdpowiedzUsuń