niedziela, 25 sierpnia 2013

melon, kwiaty i falafel, czyli sałatka

lato nadziewam na widelec, maczam w sosie i zjadam ze smakiem. ma tyle kolorów, że nie mogłabym go nie lubić. ogórecznik, nasturcja, porwane liście sałaty, chrupiące kawałki ogórków, malinowe pomidory, słodki melon i kulki z cieciorki. niech to lato się nie kończy zbyt szybko.
sałatka z kwiatami i falafelem

1 główka sałaty lodowej lub mieszanki sałat
pół pomidora
1 ogórek gruntowy
20g sera pleśniowego lazur
kilka plastrów melona cantalupa
kwiaty jadalne
falafel (przepis poniżej)
sos ziołowo czosnkowy

sałatę myję i rwę na drobne kawałki. pomidora, ogórka i ser pleśniowy kroję w kostkę, melona w plastry. od kwiatów odrywam ogonki/łodygi jeśli są i delikatnie płuczę pod wodą, aby ich nie uszkodzić. sałatę mieszam z pomidorem i ogórkiem, przekładam na talerze, na wierzchu układam kawałki melona i falafele, posypuję serem i polewam sosem. gotowe!
falafel

puszka cieciorki (250g)
ząbek czosnku
1/3 cebuli
świeże zioła - tymianek, bazylia
sól i pieprz
łyżka oleju
2 łyżki płatków owsianych

cieciorkę odsączam z wody, czosnek wyciskam, cebulę kroję drobno, wszystkie te składniki wraz z ziołami, przyprawami, odrobiną oleju i płatkami owsianymi blenduję na w miarę gładką masę. jeśli jest zbyt rzadka - dodaję więcej płatków. formuję niewielkie kulki, spłaszczam w dłoniach i smażę na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju aż będą lekko przypieczone.

sos ziołowo czosnkowy:
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
suszone oregano, zioła prowansalskie, sól
ząbek czosnku

jogurt mieszam z wyciśniętym ząbkiem czosnku, ziołami i szczyptą soli.