czwartek, 1 maja 2014

niebieski ser, słodka gruszka - taka tarta!

lubię gotować, ale zdecydowanie bardziej lubię jeść. to straszliwa frajda, gdy inni gotują dla mnie. nie zdarza się to wcale często, pewnie dlatego sprawia aż taką przyjemność. ta tarta powstała na jeden z trójmiejskich pikników*, czyli ten przyjemny czas, gdy mogę próbować co inne bardzo kreatywne osoby napieką i ugotują. słodka gruszka to para idealna do lekko ostrego sera, do tego kilka ziaren chrupkiego słonecznika i ciasto francuskie. do kawałka tarty dodaje się zakaz liczenia kalorii i przyjemność gotowa.
tarta z gruszką i serem pleśniowym

1 opakowanie ciasta francuskiego (250-300g)
1 duża gruszka
120 g niebieskiego sera
100 ml śmietany
1 jajko
2 łyżki pestek słonecznika

ciastem francuskim wykładamy formę (np. ceramiczną), wylepiając również brzegi. nadmiar ciasta obcinamy i odkładamy na bok. w miseczce ubijamy śmietanę z jajkiem. obraną gruszkę kroimy w cienkie plasterki i układamy je na cieście dookoła brzegu. posypujemy pokruszonym serem i ziarnami słonecznika (można zamiast tu posypać je na wierzchu tarty), na wierzch wylewamy śmietanę z jajkiem. na wierzchu układamy ścinki ciasta. smarujemy odrobiną śmietany z jajkiem. piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wstawiamy tartę i pieczemy około 35-40 minut. /receptura od Liski z White plate
*organizowanych przez trójmiejską solniczkę

22 komentarze:

  1. Gruszka i ser pleśniowy to coś co uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I love both, too - and to cook but also to eat :)

      xx from Bavaria/Germany, Rena

      www.dressedwithsoul.blogspot.de

      Usuń
  2. Uwielbiam to połączenie - gruszka i ser pleśniowy to niemal sukces gwarantowany :)

    OdpowiedzUsuń
  3. trochę się boję takich połączeń jak gruszka z serem, ale może warto się przełamać i spróbować czegoś nowego =)
    jak zawsze tutaj - niezwykłe zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też się bałam! dziękuję za miłe słowo:-))

      Usuń
  4. Taki prosty przepis to coś dla mnie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. prezentuje się cudownie, gruszka i ser to niezwykłe połączenie

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka tarta to pyszna tarta: )
    Ja też zdecydowanie kocham jeść, to te krótkie momenty w życiu, które sprawiają mnóstwo przyjemności bez większego nakładu pracy: ))

    OdpowiedzUsuń
  7. To jest TAKI duet! ja bym to wszystko pewnie utopiła jeszcze w jakimś miodowym sosie. niech sobie będzie oklepane, jest pyszne.
    Zazdroszczę Wam tej Trójmiejskiej solniczki!

    OdpowiedzUsuń
  8. To połączenie wydaje się być idealne. :)
    Ściskam cieplutko Kochana :*

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo smaczna :)
    wiem, bo... zrobiłam wczoraj i jeszcze dziś na śniadanko zostało :)))
    ale następnym razem dam więcej gruszek!

    znów Ci dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jedno z moich ulubionych połączeń. I słonecznik pasuje idealnie :).

    OdpowiedzUsuń
  11. najlepsze słodko-słone połączenie :) ja lubię też jabłko + SER. mogłabym tak jeść codziennie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ostatnio czytam m.in. o kuchni francuskiej i tam chyba zawsze obowiazuje słodki zakaz liczenia kalorii. To miła zasada :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam to połączenie!

    Zapraszam na nowo powstałego bloga! :)
    www.fitnessie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Zapraszam do mnie!
    Póki co jeszcze się rozwijam, ale mam nadzieję, że będzie coraz lepiej :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł, w dodatku dość łatwy w realizacji - a to spory plus :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. połączenie idealne, tak jak ser niebieski i czerwone winogrona :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ha....jadłam ostatnio podobną tartę u znajomych...była pyszna :))

    OdpowiedzUsuń
  18. cudowne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń