wtorek, 31 marca 2009

apple mufins with cinnamon

jabłka to jedne z moich ulubionych owoców. najchętniej jadam te chrupiące, twarde, a jednocześnie soczyste. lubię je niemal w każdej postaci. mamina szarlotka, zapiekany ryż, gotowane i polane miodem. gdy mam ochotę na coś słodkiego z ich dodatkiem niezawodne okazują się muffinki. za każdym razem mogą być trochę inne w smaku. skusiłam się na przepis podany na blogu myszki i wzięłam udział w wiosennych porządkach..

jabłkowe muffinki z cynamonem
/przepis z blogu knedlik

przepis oryginalny:
150 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 ubite jajko, 40 g cukru pudru, 120 ml mleka, 50 g stopionego masła, szczypta soli, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 2 małe jabłka, obrane, drobno pokrojone
kruszonka: 12 pokruszonych kostek ciemnego cukru, 1 łyżeczka cynamonu

W misce wymieszać jajko z cukrem i mlekiem. Dodać stopione masło, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i jabłka. Szybko wymieszać. Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Z cukru i cynamonu przygotować kruszonkę, posypać nią muffiny. Wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika i piec 30-35 minut. Podawać ciepłe lub zimne. Smacznego!

moja wariacja: połączenie jabłek i cynamonu jest idealne i chyba nie znam osoby, która by go nie lubiła. ja do tej mieszanki smaków dodałam jeszcze orzeszki i słodkie karmelowe krówki. cukierek to taka niespodzianka, gdy przegryzie się babeczkę.

garść fistaszków, 6 krówek, łyżka masła

wykładając gotowe ciasto do foremek, w środek każdego wcisnęłam krówkę. podczas pieczenie zmienia ona nieco konsystencję i jest pyszna. 'kruszonkę' przygotowałam łącząc ze sobą na patelni cukier (dodałam zwykły) z cynamonem, masłem i orzechami, a następnie dodałam ją na wierzch muffinek. i wydaje mi się, że czas pieczenia był nieco krótszy niż w oryginalnym przepisie. wyszły pyszne jabłkowe babeczki! :-)

13 komentarzy:

  1. Mmmm, toz to poezja! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o,wlasnie te musze upiec,ostatnio kolezanka piekla i smaka mi narobila,a teraz Ty :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszniutkie, mniamku! Jabłko z cynamonem to moje ulubione połączenie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, pyszne muffiny :) Jak robiłam swoje muffiny krówkowe to zakochałam się w ich nadzieniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja wolę jabłka z wanilią:D Kurcze, sama najchętniej bym piekła muffinki codziennie, ale kto to będzie jadł? Mam tyle pomysłów i czekają ciągle w kolejce...

    OdpowiedzUsuń
  6. nie, no, jabłka z cynamonem. Asiejko, chyba musimy poważnie porozmawiać. takie pyszności mnie wykończą, autentycznie :) a te kwadraciki - słodkie. jak ty to robisz? :P

    OdpowiedzUsuń
  7. och, jak pięknie wyglądają :) tak chrupiąco

    OdpowiedzUsuń
  8. Muffinkowy szał :) Z tą krówką w środku - świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudne :). Wyglądają pysznie :). Kurczę, na tylu blogach a to szarlotkę widzę, a to buchty z jabłkami, a to muffinki z jabłkami :). Jeju, jaką mam ochotę na jabłka + cynamon :).

    OdpowiedzUsuń
  10. Swietnie wygladaja. Tak nie typowo jak na muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają pysznie, wyobrażam sobie ich zapach.. mniam. Kocham jabłka z cynamonem.. nie wspominając o krówkach :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Także lubię jabłka:) szczególnie gruszkowe,w muffinkach jeszcze nie jadłam,ale wszystko przede mną!:)

    OdpowiedzUsuń