czwartek, 5 lutego 2009

czeski knedel

zdecydowanie najlepsza rzecz jaką udało nam się przygotować i spróbować w ciągu czeskiego, kończącego się już tygodnia. najsmaczniejszy, gdy po ugotowaniu przyrumieniony na maśle w towarzystwie szklanki zimnego mleka..

czeski knedel

3 bułki, 350 g mąki, 100 g masła, przyprawy, 2 jajka, 1 szkl. mleka, 25 g drożdży

bułki pokroić w kostkę, przyrumienić na maśle. mąkę wymieszać z jajkami, mlekiem, drożdżami i przyprawami, wsypać bułki, zagnieść, uformować 2 podłużne knedle i gotować około 25 minut. po wyjęciu pokroić w plastry i albo podawać albo podsmażyć.

2 komentarze:

  1. Zdjęcia rewelacja! A przepis znany i smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie piękne zdjęcia ,a przepis do wykorzystania

    OdpowiedzUsuń