niedziela, 20 grudnia 2009

miodowy sernik. lekko świąteczny.

to ciasto, którego nie jadamy na co dzień. odświętne, lekko miodowe, z pyszną serową masą. wymaga czasu i odrobiny cierpliwości, ale warto.

sernik miodowy

ciasto: 4szkl. mąki, 5dag masła, 1/2szkl. cukru, 2 jajka, 3 łyżki śmietany, 2 łyżki miodu, 1 łyżka sody

masa serowa: 1kg twarogu, 1,5szkl. cukru, 2 jajka, cukier waniliowy, olejek migdałowy, 3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3szkl. mleka


miód, masło, śmietanę, jajka i cukier rozetrzeć dobrze drewnianą pałką, dodawać mąkę i sodę i wyrobić ręką ciasto jak na pierogi. upiec z niego 4 oddzielne placki (około 20 minut w 180st.). ser zemleć, utrzeć jajka z cukrem i twarogiem. wstawić na gaz i zagotować, od pojawienia się pierwszych bąbelków gotować 10 minut, dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 1/3 szkl. mleka. każdy upieczony placek przełożyć gorącym serem. na wierzchu można także polać polewą.

21 komentarzy:

  1. jakie ono wysokie! tyle warstw to ja lubię, bardzo lubię :) a czy u Ciebie to już choinka stoi? :))

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne ciasto, takie warstwy zawsze mnie kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się wysokość ciacha:)
    I połączenie miodu z serem!
    I czekolada na wierzchu!
    :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne ciasto. Jak każde świątczne, pracowite ale bardzo ładne i efektowne.

    ładnie i domo u Ciebie
    całuję
    M.

    OdpowiedzUsuń
  5. Az sie chce wziasc kawalek! Apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Asiejko, cudny! Alez ma warstw, wysoki, śliczny! Jestem ciekawa jak smakuje to połączenie, bo wiesz, serniczki uwielbiam.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. viri,
    jest wysokie, to prawda (:
    a choinki jeszcze nie ma, będzie ubrana w wigilijny poranek, to po prostu zeszłoroczne zdjęcie..

    goś,
    miód i ser to już w samo w sobie pyszne jest.

    Monika,
    domowo. nareszcie domowo..

    majanko,
    taki śliczny, bo Mama robiła (:

    OdpowiedzUsuń
  8. śliczne to ciacho:) naprawdę zapachniało Świętami:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam to ciacho, połączenie idealne połączenie! i orzechy widzę w miseczce- dzisiaj u mnie produkcja rusza :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo wysokie to ciasto. ma chyba z 5 warstw przekładanych serem? wygląda przepysznie (:

    OdpowiedzUsuń
  11. miodu niet, ale taki sernik to jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  12. alez to musi byc pyszne! :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale pysznie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo mi się podoba :) Na Święta mam już w planach inny sernik ale myślę, że po Świętach upiekę - nigdy nie jadłam podobnego ciasta :)
    Pozdrawiam ciepło przedświątecznie :)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Poproszę maleńki kawałeczek :) Taki malutki.
    :)

    :*

    OdpowiedzUsuń
  16. Niezwykły przepis - sernik przekładaniec! Ogromnie mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękny miodownik! U mnie w tym roku miodownika brak, za to będzie strucla z makiem ;) Co roku coś innego. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. To ciasto mojego dzieciństwa. I też ciągle jeszcze dzieło mojej mamy, nie moje, ale wszystko przede mną...

    Twój wygląda pięknie! I z wielką chęcią bym zjadła teraz kawałek...

    Pozdrawiam, już prawie świątecznie.

    OdpowiedzUsuń
  19. Brzmi i wygląda smacznie. Mama zamiar popełnic podobne, z masą budyniową ale chyba spróbuję z serową :)

    OdpowiedzUsuń
  20. mmm..
    odświętne i takie inne;)!

    OdpowiedzUsuń
  21. Śliczny, jaki elegancki! Podobny do miodownika mojej babci, ale on miał popularną masę z kaszy manny, Twoja wersja z kremem serowym jest bardzo oryginalna, będzie mi napewno smakowała, pozwolisz, że kiedyś wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń